Orthodontische apparatuur

Plaat

Er bestaan veel verschillende soorten beugels. Iedere orthodontische afwijking heeft een ander soort beugel nodig om gecorrigeerd te worden. Allereerst zijn er de uitneembare beugels zoals de plaat en de activator. De plaat is gemaakt van kunsthars dat het gehemelte bedekt met metalen draden, en is geschikt voor eenvoudige tandverplaatsingen. Hij moet altijd gedragen worden (ook met eten), en mag alleen met poetsen uit.

Activator

Een uitneembare beugel die veel gebruikt wordt ter correctie van (grote) overbeten is de activator. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak, en brengt de boventanden naar binnen zodat bv lipsluiting weer mogelijk wordt. Hij moet 12- 14 uur per etmaal gedragen worden, meestal is dat ‘smiddags, ‘savonds en ‘snachts ( buiten school, en  niet bij eten en sporten). Ook wordt de activator som gecombineerd met een buitenbeugel.

De nieuwste orthodontische techniek is Invisalign. Nu worden met een reeks doorzichtige plastic kapjes tanden verplaatst. Deze aligners moeten 22 uur per etmaal gedragen worden (alleen uit met eten en poetsen) en zijn bijna onzichtbaar. Vaak is het wel nodig dat er hele kleine witte knopjes op de tanden bijgeplaatst worden voor extra houvast. Deze vorm van apparatuur is bijna onzichtbaar en comfortabel voor wangen en lippen.

Headgear

Een andere veelgebruikte uitneembare beugel is de buitenbeugel (headgear). Ook deze wordt 12-14 uur gedragen (dus niet op school) en is heel geschikt om in de bovenboog ruimte te maken of om de kiezenstand te verbeteren. Ook remt de headgear de voorwaartse groei van de bovenkaak af. Hij kan zowel met een nekband of met een hoofdband gedragen worden, dit hangt af van het groeipattroon.

Vaste beugel metaal

Als tanden echt mooi recht gezet moeten worden, of als spleetjes gesloten moeten worden dan is bijna altijd een vaste beugel noodzakelijk. Bij deze beugel zitten de slotjes (brackets) geplakt op het tandglazuur, door de slotjes loopt een veerkrachtige draad die ervoor zorgt dat de tanden verplaatsen. Tijdens de behandeling moet de draad een aantal keren vernieuwd worden en moeten soms elastiekjes gedragen worden. De vaste beugel kan niet uit de mond genomen worden, daarom moet er altijd heel goed gepoetst worden (de tandvleesranden) en mogen er geen hele harde dingen meer gegeten worden (zoals lollys, hard snoep, appels afhappen etc). In onze praktijk worden uitsluitend  zelfligerende brackets gebruikt, in elke bracket zit een schuifsysteem (clip) waarmee de boog in de bracket wordt bevestigd. Dit systeem heeft veel voordelen: de tandverplaatsing verloopt soepeler (minder pijnlijk),  de beugel is makkelijker schoon te houden (t.o.v. brackets met elastiekjes) en de tijd tussen de controles kan langer zijn. Hierdoor zijn er minder behandelmaanden nodig om tot een goed eindresultaat te komen.

Vaste beugel porcelein

Ook is het mogelijk een bijna onzichtbare beugel te laten plaatsen: de porceleinen zelfligerende vaste beugel. Deze beugel is esthetisch heel fraai, de kosten liggen iets hoger dan van de metalen variant.

Spalk

Als de vaste beugel verwijderd wordt, is het nodig om de tanden nog enige jaren te steunen, zodat de op de goede stand vastgroeien (retentie). Daarvoor worden in onze praktijk altijd spalkjes gebruikt, die geplakt worden dicht tegen de tanden aan van hoektand naar hoektand in zowel boven- als onderboog. De spalkjes moeten in de mond blijven totdat de verstandskiezen zijn doorgebroken of weggehaald. Ze zijn goed schoon te houden door poetsen en bv tandenstokers te gebruiken. Vaak worden de spalkjes gecombineerd met een retentieplaat of invisible retainer voor ’s nachts. Deze moet nog minimaal 2 jaar na afbehandelen gedragen worden.